Istoric

image

Ce este terapia Bowen

Terapia Bowen acţionează în baza unui principiu holistic care permite corpului să se vindece singur. Aceasta nu se centrează asupra unei probleme de sănătate anume, ci lucrează în permanenţă asupra corpului ca întreg, a organismului înţeles ca un tot unitar.

Terapeutul folosește degetele pentru a mișca cu blândețe mușchii și țesuturile într-o asemenea manieră încât prioceptorii localizaţi la nivelul epidermei, fasciilor musculare, al tendoanelor, ligamentelor şi articulaţiilor să stimuleze retransmisia semnalelor neuronale şi a impulsurilor nervoase via sistemul nervos periferic (ce inerveaza membrele și organele interne) către sistemul nervos central (creier şi măduva spinării).

Cui i se adreseaza tehnica Bowen

Terapia Bowen se adreseaza tuturor persoanelor, de la stadiul de fat, nou nascut, copil, adolescent pana la stadiul de adult.

Aceasta tehnica ajută corpul să-și amintească cum se vindecă el însuși. Blânda dar puternica terapie trimite impulsuri neurologice la creier având ca rezultat imediat relaxarea musculară și reducerea durerilor.

Mișcările creează sursele de energie necesare corpului să se repare. Impulsurile electrice trimise către sistemul nervos amintesc organismului care este poziția normală a oaselor, mușchilor și a tendoanelor. Acest lucru relaxează spasmele musculare și mărește ritmul de circulație a limfei.

image
image

Cum se deruleaza o sedinta

Terapia Bowen nu este masaj, chiropractică , presopunctură sau acupunctură. Nu cuprinde nici un fel de manipulare, ajustare sau folosire a forței.

Semnale sunt înregistrate în regiuni ale creierului precum cerebelul şi cortexul frontal, care retransmit, la rândul lor semnalele neuronale și care influenţează efectul de contracţie-relaxare a fibrelor musculare în zonele în care sunt aplicate mişcările, precum şi ţesuturile adiacente.

În urma fiecărui set de mișcări terapeutul părăsește camera. Pauzele și blândețea tratamentului fac terapia Bowen unică și oferă rapid o îndepărtare a durerilor și disconfortului pe termen lung.

În majoritatea cazurilor răspunsurile la tratament vin în cca 2-3 ședințe. Pauzele la care se recurge în terapia Bowen au de asemenea rolul de a permite pacientului să îşi "asculte" propriile reacţii ale corpului. Durata unei şedinţe este de cca 60 minute. Distanța între două ședințe trebuie să fie de 7 zile, însă în funcție de reacțiile corpului și de analiza terapeutului se poate modifica. Cu toate că poate grăbi vindecarea tehnica Bowen nu înseamnă că înlocuiește tratamentul medical alopat.